top of page
Поиск
  • Фото автораНиколай Соснин

Скасування доплат учителям: профспілка засудила законопроєкт партії Вакарчука

Упродовж цього тижня робоча група освітнього Комітету Верховної Ради обговорює пропозиції партії «Голос», внесені ними до законопроєкту «Про повну загальну середню освіту».

«Величезну тривогу викликають наміри окремих народних депутатів України: Вакарчука Святослава, Совсун Інни, Рахманіна Сергія та інших, які у своїх пропозиціях пропонують встановити норму, що робочий час педагогічного працівника для виконання ним навчальної, виховної, методичної, організаційної роботи складає 40 годин на тиждень», – занепокоєна профспілка.

Тобто народні обранці пропонують всупереч статті 22 Конституції України, статті 51 Кодексу законів про працю України, Законам «Про освіту», «Про загальну середню освіту» погіршити умови праці вчителів та запровадити для них 40 годинний робочий тиждень.

«Ці представники народу у Верховній Раді хочуть скасувати доплати вчителям за класне керівництво, за перевірку навчальних робіт, за завідування навчальними майстернями, кабінетами, спортивними залами, навчально-дослідними ділянками, за обслуговування комп’ютерної техніки та за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів, завідування бібліотеками, роботу з бібліотечним фондом підручників, підвищення ставки заробітної плати за педагогічне звання «старший учитель», а також скасувати норми про обов’язковість письмової згоди вчителя на роботу на неповну ставку» – йдеться у зверненні професійсної спілки працівників освіти.

Народні обранці пропонують вилучити норми про встановлення науково-педагогічним, науковим та педагогічним працівникам доплати за наукові ступені та вчені звання, щомісячні надбавки за вислугу років, щомісячну доплату за сертифікацію.

«Глибоке занепокоєння викликають також пропозиції щодо заборони спрямування освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників гімназій, загальна кількість учнів в яких становить менше 50 осіб; ліцеїв, заснованих сільськими, селищними, міськими (міст з населенням менше 50 тисяч) радами; ліцеїв, загальна кількість учнів 10-12 класів в яких становить менше 300 осіб та здійснення оплати праці педагогічних працівників таких закладів освіти виключно за рахунок коштів їх засновників», – далі повідомляє ПОН.

У поправках  парламентарів Вакарчука, Совсун та інших передбачається антиконституційна норма про припинення з 1 липня 2020 року безстрокових трудових договорів з керівниками закладів загальної середньої освіти та одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на шість років, а з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік без проведення конкурсу та звільнення їх у разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору.

Аналогічна пропозиція про припинення трудових договорів передбачається стосовно педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік.

«ЦК Профспілки наголошує на необхідності щонайшвидшого вивчення та обговорення доопрацьованого законопроєкту в колективах з метою недопущення прийняття норм, які звужують трудові та інші права громадян, серед яких освітяни».
17 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Відпустки працівникам за новими правилами

Відпустки працівникам за новими правилами: закон № 2352-ІХ 19 липня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від

Як переселенцю отримати статус безробітного

Як переселенцю отримати статус безробітного 15.07.2022 безробітнийпереселенецьтрудова книжкаукраїна Ще у травні парламент запровадив для внутрішньо переміщених осіб спрощений механізм припинення труд

Профспілка освітян отримала відзнаку Американської федерації вчителів за відстоювання прав людини

13-17 липня 2022 року у Бостоні (США) відбувається 87-й Національний з’їзд Американської федерації вчителів, тема якого: «Відновити наше майбутнє: боротьба за перспективу кращої Америки». Участь у з’ї

bottom of page