top of page
Поиск
  • Фото автораНиколай Соснин

Оплата праці працівників закладів освіти під час карантину


📷Згідно з  п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» заборонено відвідування закладів освіти її здобувачами з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України.

Міністерство освіти і науки України у своєму листі від 11.03.2020 № 1/9–154 рекомендує керівникам закладів освіти під час карантину розробити заходи щодо часткового переведення працівників на роботу в дистанційному режимі та на виконання інших видів робіт (організаційно-педагогічна, методична, наукова тощо).

Відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України  від 15.04.1993 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

У пункті 5.2.1. Галузевої угоди  між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки (далі – Галузева угода) передбачено що, періоди, впродовж яких у навчальних закладах не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв'язку із санітарно-епідеміологічними, кліматичними чи іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної, наукової робіт відповідно до наказу керівника закладу в порядку, передбаченому колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Також пунктом 8.3.3 Галузевої угоди  та п. 8.3.3 Угоди між Департаментом освіти і науки Луганської облдержадміністрації та Луганським ОК Профспілки працівників освіти і науки України на 2017-2020 роки сторони угод рекомендують керівникам установ та закладів освіти, забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу); оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Відповідно до пункту 1.4 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки Положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти і осіб, які навчаються, та які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов'язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Тому під час карантину за працівником зберігається середня заробітна плата, але не менше посадового окладу.

Луганська обласна організація Профспілки направила лист з роз'ясненням щодо оплати праці працівникам під час карантину до керівників закладів освіти та голів первинних профспілкових організацій.

8 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Відпустки працівникам за новими правилами

Відпустки працівникам за новими правилами: закон № 2352-ІХ 19 липня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від

Як переселенцю отримати статус безробітного

Як переселенцю отримати статус безробітного 15.07.2022 безробітнийпереселенецьтрудова книжкаукраїна Ще у травні парламент запровадив для внутрішньо переміщених осіб спрощений механізм припинення труд

Профспілка освітян отримала відзнаку Американської федерації вчителів за відстоювання прав людини

13-17 липня 2022 року у Бостоні (США) відбувається 87-й Національний з’їзд Американської федерації вчителів, тема якого: «Відновити наше майбутнє: боротьба за перспективу кращої Америки». Участь у з’ї

bottom of page